Bouwbedrijf Bunt en RecaPan

dakrenovatie geen zwaar karwei
WWW.RECAPAN.COM
Het pannendak ligt er nog prima bij, maar de dakconstructie voldoet niet meer aan hedendaagse duurzaamheidseisen. Wat doen we daarmee? Een lastige vraag bij veel renovaties. RecaPan biedt een snelle en duurzame oplossing.Bron: BouwZone 12-2014

In de Hobbemalaan in Apeldoorn-West staat een blok van zes rijtjeshuizen in de steigers. Welke werkzaamheden er worden uitgevoerd, is niet onmiddellijk duidelijk. Het is verder rustig in de straat. Totdat iemand de laadklep van een bedrijfsbusje dichtslaat. Bouwbedrijf Bunt staat er met grote letters op.
Met een brede smile komt Teunis Bunt aangelopen. Hij laat graag zien waar hij en zijn ploeg van drie dakdekkers mee bezig zijn. Even later staat hij op de steiger aan de tuinzijde van het woningblok. Op het dakvlak met flauwe helling pakken dakwerkers steeds links een pan van het dak en leggen die aan hun rechterkant weer neer, op een aangebrachte grijze isolatielaag van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Bunt: “Het principe is zo simpel als wat. Je haalt de pannen een stukje opzij, je plaatst de isolerende EPS-elementen van RecaPan op de panlatten en legt daarop de pannen terug.”

Tips van Teunis Bunt

Tips van Teunis Bunt

Nokdetail

Even later krijgt de dakploeg bezoek van Hugo Smits – productontwikkelaar van IsoBouw, de leverancier van het RecaPan-isolatiesysteem. Hij komt de vakmensen van Bouwbedrijf Bunt nog enkele aanwijzingen geven voor hun eerste project met de RecaPan-methode. Vrij snel zit hij naast aannemer Bunt op de nok van het dak om nog even een aansluitingsdetail te bespreken. Smits: “Het is niet nodig om een RecaPan-element op maat te zagen voor de nokaansluiting. Daarvoor hebben we immers het universele RecaPan-nokelement bijgeleverd. Dat bestaat uit één stuk dat je zo doormidden kunt breken. Dan heb je gelijk twee nokstukken voor de twee kanten van de nok.” Bunt: “Oké, maar ik keek eigenlijk naar de maat van dat passtuk. Het lijkt mij dat het beter past als het wat smaller en langer is.” Smits: “Dat kan natuurlijk altijd, op maat zagen. Tenminste, als je het geheel daarna maar weer netjes afdicht met flexibele pur.”

Geen overlast

Voor Teunis Bunt heeft het RecaPan-systeem doorslaggevende voordelen. Hij kijkt even omhoog. Bunt: “Het kan zo gaan regenen. Gelukkig hebben wij en de bewoners daar geen last van. Er is immers maar een klein deel van het dak opengelegd. Voordat het gaat plenzen, hebben we de boel al waterdicht afgedekt. Dat is het mooie van deze aanpak en tevens de reden voor de opdrachtgevers om voor RecaPan te kiezen. Je isoleert in één keer een dak voor zes adressen terwijl de bewoners er niets van merken. Bovendien zijn de oude pannen nog prima geschikt voor hergebruik. Deze betonnen sneldekpannen zijn oerdegelijk. En dan heb ik het nog niet eens over de tijdwinst die het oplevert.”

Recapan in kort bestek

Recapan in kort bestek