Betonpannen of gebakken pannen (keramische dakpannen)

In Algemeen, Uncategorized by DakpanCentrum Nederland

Betonpannen of gebakken pannen (keramische dakpannen)

dit….   pv       of…          betonpan

 

Je staat voor de keuze gebakken dakpannen of betonpannen. Ik krijg de vraag vaak gesteld. Zonder enig belang bij jouw keuze hieronder een duidelijk verhaal dat alle onduidelijkheid wegneemt.

Ik heb een huis gebouwd met mooie keramische dakpannen, mijn buurman heeft een (bijna) net zo’n mooi huis gebouwd met betonpannen. Niemand behalve ik ziet het verschil, en eerlijk gezegd ziet zijn dak er prachtig uit!
Ondanks dat ik toch behoorlijk wat inkoopvoordeel heb mogen krijgen (thanx to Koramic) was mijn buurman ongeveer €2000 goedkoper uit dan ik….

Als ik het morgen over zou doen deed ik het echt anders!
Ik zou overwegen een gedeelte van die €2000 voor mijn buurman bij te leggen om te voorkomen dat híj weer dezelfde fout zou maken.

Dat vraagt om uitleg. En uiteraard zullen er mensen anders over denken, die nodig ik hierbij uit direct te reageren.

Betonpannen zijn prachtig, en nog goedkoop ook. Alleen blijven ze niet prachtig, er blijft van deze schoonheid op termijn niets over. Loop door een oude wijk waar betonpannen sinds de jaren 70 opliggen en of je er verstand van hebt of niet, je krijgt het gevoel dat het een verpouperde wijk is. Zelfs de vinexlokaties waar in de jaren 90

 

betonpannen zijn verwerkt geven dat gevoel. Het ziet er goedkoop uit en dat wordt door de jaren erger.

Betonpannen,
De toplaag van betonpannen is aan slijtage onderhevig. Deze wordt steeds grover en de frisse kleur van de eerste weken verdwijnt langzaam maar zeker. Doordat ze steeds grover van oppervlakte worden blijft vuil hardnekkiger achter. Los van het feit dat dit vuil het dak uiteraard niet fraaier maakt zal deze laag een goede voedingsbodem vormen voor algengroei. Juist, het betondak zal sneller groen worden.
Uiteraard heeft de betonsector hierop ingespeeld met afwerkingsvormen die deze veroudering zouden moeten tegengaan. We kunnen echter met een gerust hart stellen dat kreten als ‘keratop’ en ‘glazuron’ niet het gewenste effect hebben gebracht. Het zou mooi zijn wanneer er een oplossing zou worden gevonden dan kunnen we wat dakpannen betreft écht voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Het kostverschil is namelijk wel aantrekkelijk. Daarbij geeft de gemiddelde dakdekker aan dat betonpannen/sneldekpannen sneller te verwerken zijn dan gebakken pannen. Daarbij zijn betonpannen over het algemeen flexibeler qua maatvoering omdat ze geen kopsluiting hebben.

Gebakken dakpannen,
Keramische dakpannen hebben hun duurzaamheid voor wat betreft uiterlijke schoonheid inmiddels wel bewezen. Eeuwen reeds gebruikt men gebakken pannen en zelfs in het oude Rome liggen ze er nog steeds prachtig bij.
Gebakken pannen hebben van zichzelf enkel een rode (terra cotta) kleur. Echter door verschillende manieren van produceren en afwerken van de dakpan is op de markt een heel breed gamma aan kleuren te kiezen. En deze kleuren zijn blijvend. Of pannen nou geglazuurd, gesmoord of geëngobeerd worden, haal je ze na 20 jaar van het dak af, maak hem schoon en hij kan zo terug in de folder ( als over 20 jaar folders nog bestaan). Daarbij zullen met name verglaasde pannen veel minder snel groen worden dan betonpannen. Hoe gladder het oppervlak, des te schoner de pan na een regenbui blijft. Minder vuil=minder algen=minder groen dak.
Door de manier van produceren is een keramische dakpan een stuk duurder dan een betonpan. Echter de innovaties van de laatste jaren bij fabrikanten en de toenemende concurrentie van Franse, Duitse en Belgische producten op de Nederlandse markt is dit prijsverschil inmiddels een stuk minder groot geworden. Uiteraard is het dan van belang een goede keuze te maken. Hier wil ik graag mee helpen.

Voor alle duidelijkheid, ik verdien niks aan dit advies, ik verdien niks aan dakpannen maar ik hoop dat dit verhaal een kleine bijdrage levert aan een mooier Nederland onder échte gebakken dakpannen.
En ik hoop dat mijn buurman dit niet leest.