Dakgemak.nl levert dakpannen voor paleis van Maleisische Sultan.

In Algemeen, Dakpannen by DakpanCentrum Nederland

Den Haag – Nadat hij eerder Koramic bijna tot waanzin dreef met extreme kleureisen voor de dakpannen op zijn paleis, kiest de Sultan van Johor nu voor standaardpannen van concurrent Monier.

Sinds 1931 liggen er grasgroene Hollandse pannen op het paleis van de sultan van Johor in Zuid-Maleisië. Na tachtig jaar waren die hard aan vervanging toe. Enkele jaren geleden klopte de sultan daarom aan bij Wienerberger-dochter Koramic. De vraag was of ze daar dezelfde pannen konden leveren als de oorspronkelijke dakpanfabriek uit Limburg die in de jaren zestig van de vorige eeuw ter ziele was gegaan. Koramic voerde uitvoerige kleurtests uit met proefpartijen om de oorspronkelijke kleur zo goed mogelijk te evenaren. Het bedrijf stuurde wel vijftig monsters naar Maleisië en gaf de opdracht bijna terug vanwege de steeds weer bijgestelde onmogelijke eisen, toen de order voor 150.000 pannen definitief werd geplaatst.

Daarmee waren nog niet alle daken van de verblijven van de ceremoniële vorst gerenoveerd, dit jaar staat er een nieuwe vervanging op de agenda. Het gaat ditmaal om een deel met rode pannen. “Er is blijkbaar wat minder te besteden”, suggereert Sander Bardoel van de firma Dakgemak. “Want het bouwteam van de ceremoniële vorst neemt ditmaal genoegen met een standaard dakpan”.

Het bouwteam van de vorst meldde zich dit voorjaar anoniem bij Bardoel, die met Dakgemak en een aantal afgeleide websites opereert als onafhankelijk adviseur en handelaar in dakpannen. Een bedrijf uit Hong Kong benaderde hem zogenaamd voor pannen voor een project op de Antillen. Het was allemaal wat vaag, maar in potentie voor Bardoel interessant genoeg om er wat tijd in te steken.

Hij stelde de rood geëngobeerde Madura-dakpan van Koramic voor, de firma waar hij in het verleden verkoopmanager was. Alle onderhandelingen waren afgerond en Bardoel had zelfs de betaling al binnen toen hij de bestelling bevestigde bij Koramic. Daar herkenden ze op dat moment de tussenpersoon en de specificaties van de bestelling en realiseerden zich dat het om het paleis van de sultan ging. Toen gingen blijkbaar de alarmbellen rinkelen en weigerden ze te leveren. “Ze zouden zelf wel, zonder tussenkomst van Dakgemak, rechtstreeks aan de sultan leveren”, meldt Bardoel via de telefoon.

“Dat bracht de handelaar uit Ravenstein in een lastig parket. “Ik had het geld op vrijdagochtend ontvangen, zou maandag de pannen verschepen, maar vrijdag eind van de middag staken Koramic en Wienerberger daar plots een stokje voor.” Een intensief weekeinde volgde, waarin Bardoel de klanten in HongKong en Maleisië wist te overtuigen dat de Koperrood Nieuwe Hollander van fabrikant Monier ook volstond. Uitstel van de levering was niet mogelijk omdat er dit jaar een huwelijk van een prins plaatsvindt. Het complex van de sultan moet er dan spik en span bijliggen.

Na veel bellen en mailen over en weer gingen de adviseurs van de sultan akkoord en maandagmorgen meldde Bardoel zich vroeg in Tegelen bij de fabriek van Monier. “En toen trad natuurlijk de wet van Murphy in werking”, vertelt de dakpanhandelaar: “de vorkheftruck kon de pallets waarop de dakpannen gestapeld lagen, alleen van de zijkant pakken. Op die manier zouden er maar negen pallets in een container passen en zou het verschepen nogal kostbaar worden. In allerijl werden er europallets aangerukt waar de dakpannen, met de oorspronkelijke pallet en al op werden geplaatst. Zo lukte het om achttien pallets in elke container onder te brengen. Eind van de dag was de ompak-operatie gelukt en konden de vijf containers op transport.

De pannen zijn nu nog op zee en zullen volgende week in Maleisië arriveren. Bardoel verwacht niet dat het nodig is, maar hij heeft beloofd tijd in zijn agenda vrij te houden om, als de vraag komt, snel op het vliegtuig te stappen naar Maleisië. Dan kan hij ter plekke advies geven over het aanpassen van de onderconstructie en het leggen van de pannen. “Het zou leuk zijn natuurlijk om het paleis van de sultan eens met eigen ogen te zien. Maar die Nieuwe Hollanders passen hoogstwaarschijnlijk rechtstreeks op de oude panlatten. En zijn er toch aanpassingen nodig, dan is dat ook niet zo ingewikkeld.”

johor standaardpan